Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
be-youtiful

Eredeti, replika, vagy dupe? – Mindent a legmenőbb sminktermékekről és utánzataikról

Cseh Andrea · 1 éve
Mostanában nagyon felkapottak lettek a különféle cégek/brand-ek kozmetikumai, sminktermékeinek replikái. Példának a Urban Decay Nude palettáit, vagy akár Kylie Jenner mattra száradó folyékony rúzsait hoznám fel. Utánzatok millióival találkozhatunk a sminkpiacon, minőségben igen széles kínálatban. Vannak rendkívül igényes darabok, melyeket alig lehet megkülönböztetni az eredetitől és természetesen akadnak nagyon felejthető készítmények is, melyekről sikít a minőség hiánya. Most hoztam nektek pár érvet és tanácsot, amire érdemes odafigyelni vásárláskor, illetve a saját személyes véleményemet.

EREDETI SMINKTERMÉKEK
Legyen az Kylie Cosmetics, Urban Decay, Too Faced, vagy bármelyik világbrand, egy biztos: lehetetlen őket lesöpörni minőségben. Előnyük határozottan az, hogy egy hihetetlen high quality terméket kap a vásárló, ami mindemellett állatkísérlet mentes és bőrgyógyászok által teljeskörűen bevizsgált. A nagy márkák minőségére nem tudtam eddig kifogást találni. 
A személyes kedvencem a Farsáli Rose Gold Elixir, ami egy 24 karátos aranyat tartalmazó bőrszépítő olaj, csak tiszta növényi összetevőkkel. Száraz bőrre smink előtt, vagy mindennapi használatra tökéletes választás. Az ára elég borsos, amit a márkától megszokhattunk. Hátránya, hogy csak külföldről lehet beszerezni, aminél természetesen az amúgy sem olcsó árra még a vámköltség és az itthoni ÁFA is hozzáadódik. 
A talán most legfelkapottabb termék a beauty bloggerek és sminkesek körében, az Kylie Jenner brand-je a Kylie Cosmetics, abból is a Lip kit-ek. Ezek a túlnyomórészt matt finish-t eredményező folyékony rúzsok a maguk kis kontúrceruzáikkal hihetetlen fedést és tartósságot biztosítanak. Rengeteg árnyalatban létezik, a nude-tól egészen az étcsoki színig mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. A többi matt rúzzsal ellenben ez nem szárítja (annyira) az ajkakat, akár két étkezés után is érintetlenül fent marad a szájon és nem lesz darabos a nap végére. Hátránya szintén az, hogy csak külföldről, az eredeti oldalról lehet megrendelni, továbbá nagyon ritkán érhető el, hiszen hamar kifosztják a rendelők a webshopot. Van, hogy csak percekig/órákig érhető el egy-egy adott  termék. Kylie rúzsai egyébként talán az egyik legfelkapottabb termék a hamisítók körében.
A Urban Decay Nude palettái nem most láttak napvilágot, viszont 2016-ban lett igazán felkapott. Rengeteg márka elkezdte “lemásolni”. Megszámlálhatatlan dupe és replika épült az eredeti paletták köré. Egy igazi élmény vele dolgozni, nem porol, hihetetlenül pigmentált – talán az egyik legjobb amivel valaha találkoztam – és a legtrendibb nude árnyalatokat tartalmazza. Sajnos, szintén nem érhető el Magyarországon ez a márka, de hál’ istennek nagyon sok minőségi dupe igen, szóval ezt nem feltétlen írnám a kontra érvek listájára. 

DUPE SMINKTERMÉKEK

Ki ne hallott volna már a Lovely, a Makeup Revolution, a W7, vagy a Real Techniques márkákról? Igen, ezek félminőséginek számító dupe sminktermékek, amik minőségben már-már próbálják megközelíteni az eredetit, de a brand név más. Olykor elég nagy márkák is bedobnak egy-egy dupe terméket, amivel igyekeznek azt a célközönséget belőni, akik szeretnének minőségben jobbak lenni az átlagnál és ezzel együtt tartani a trendet is. Talán az egyik leghíresebb “dupe gyártó” a Makeup Revolution, aminek jópár darab UD Nude koppintása van. 
A “dupe” angol szó jelentése: becsapott alak, balek. Önmagában ez is vicces, ha belegondolunk. Számomra pedig szinte felfoghatatlan, hogy a  marketingen kívül, nagyobb brand-ek miért dobnak piacra egy már létező smink másolatát? 
Előnyei:
-	Amennyiben a Makeup Revolution márkát nézzük, (vagy bármelyik mást a PinkPandáról) abban biztosak lehetünk, hogy állatkísérletmentesek egytől-egyig.
-	Bőrgyógyászok által bevizsgált, tesztelt termékek
-	Némelyikük megközelíti az eredeti minőséget, sőt találkoztam már olyannal is, amit inkább megvennék, mint az ikonikus elődjét.
-	Elérhető az országunkban, legtöbbjük drogériában beszerezhető.
-	Elérhető árkategóriában mozognak (párezer forint)
Hátrányai:
-	Nehéz kifogni az igazán minőségi darabokat.
-	A szemhéjpaletták közül legtöbbjük rettenetesen porol, vagy nem annyira pigmentáltak.
-	Általánosságban tiszavirág életűek, mert amíg az ikonikus “tesóikból” egy használatra nagyon kevés elég, addig ezek nem annyira tömörek, pigmentáltak: így értelemszerűen többet is kell belőle használni minden alkalommal. 
Ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, amennyiben nem professzionális sminkeléssel foglalkoztok, abban az esetben pont tökéletes választás lehet egy jobb minőségű, pénztárcakímélő dupe is.

REPLIKA SMINKTERMÉKEK

A replika sminktermékek napjaink legmegosztóbb sminktermékei. Vannak, akik esküsznek rá és vannak, akik óva intenek tőlük. Manapság egyre több elrettentő blogbejegyzéssel, képpel, felhívással találkozunk, ahol a fogyasztók személyes tapasztalataikat osztják meg egy-egy replika használatának következményeiről: begyulladt szájak, durva allergies reakciók, kiütések stb.
Mint azt fentebb megírtam Kylie sminktermékei talán a legelterjettebbek a replikák készítőinek körében. A különféle rendelős oldalakon (eBay, AliExpress, Wish stb.) replikák százezrei találhatók meg – jobb és rosszabb minőségben.
Jómagam is beleestem a replikák csapdájába: rendeltem egy Candy K árnyalatú Kylie replikát Kínából. Megérkezett, nagyon örültem neki. Első használatra szuper volt, bár nap végére eléggé összecsomósodott és a számat is kiszárította. Körülbelül egy hét után csúnya herpesz szerű seb jelent meg a szám kellős közepén, ami borzalmasan fájt. Természetesen először arra gondoltam, valaki olyan után ittam, akinek herpesze volt. Aztán véletlenül ráakadtam egy blogbejegyzésre, ahol egy lány ugyanilyen tünetekkel rukkolt elő, szintén replika rúzs miatt. Elkezdtem kutakodni az interneten és ledöbbentem: sehol nem találtam hiteles listát a rúzs anyagösszetételéről. Természetesen semmilyen (európai) bőrgyógyász nem tesztelte, nem tudni, hogy állatokon kísérletezve állították e elő, vagy egyáltalán tartalmaz e tiltott, allergén adalékokat. Eldöntöttem, soha többé nem vásárolok bevizsgálatlan terméket. Előnyei:
-	Lesz egy presztízs sminkterméked, amiről első ránézésre mindenki azt hiszi, eredeti.
-	Egy picit átélheted, milyen egy ikonikus sminket a kezedben fogni, használni.
Hátrányai:
-	Nem ismerjük az összetevők listáját.
-	Nem tudjuk, hogy állatokon tesztelték e az előállítási folyamat során.
-	Meg sem közelíti az eredeti minőséget, kinézetet.
-	Sosem lesz olyan tartós, mint egy dupe vagy egy eredeti készítmény.
-	Ha nagyon low quality replikát vásárolsz, hamar nevetség tárgyává  válhatsz…

Levonva a következtetést az én tanácsom az, hogy replika sminkterméket semmilyen esetben ne vásároljatok. Amennyiben nincs lehetőségetek megvenni az eredeti ikonikus termékeket, vásároljatok inkább az itthon is megtalálható dupe-ok közül, amelyeket akár drogériában, akár interneten megtalálhattok.

Pár megbízható oldal: 
www.pinkpanda.hu
www.kedvenckremem.hu
www.kremmania.hu
www.makeuplaza.com 
Források:
1.	Kép: http://www.frmheadtotoe.com/2013/11/urban-decay-naked-3-palette-comparisons.html
2.	Kép: https://www.pinkpanda.hu/tartalom/penztarca-kimelo-megoldasok
3.	Kép: http://belleblushh.com/how-to-spot-a-fake-kylie-lip-kit-mary-jo-k/
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Cseh Andrea
Sziasztok! Ennek a blognak a fő profilja a beauty/életmód/divat tanácsadás, némi kitérővel minden olyan téma felé, ami egy tizenéves, vagy huszas éveinek elejét taposó lányt érdekelhet.